Gemiddeld rijdt een Nederlander zo’n 13.000 km per jaar volgens cijfers van het CBS. Met zoveel kilometers is het altijd fijn om een gevulde pechtas bij de hand te hebben. Ook voor vakantie’s is het goed om te weten dat sommige producten uit een pechtas zelfs verplicht zijn om in je auto te hebben liggen. Op deze blog leggen we je er van alles over uit.
Waarom is een auto pechtas handig?
Met zoveel weggebruikers zit een ongeluk soms in een klein hoekje, maar een auto kan natuurlijk ook wel eens pech hebben. In alle gevallen is eigen veiligheid het allerbelangrijkste. In een pechtas vind je verschillende producten die in dat soort situaties goed van pas komen.
In Nederland ben je als automobilist niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben liggen of te gebruiken. Echter wordt dit door de ANWB wel met klem aangeraden aangezien het gebruik ervan je eigen veiligheid flink bevordert als je aan de kant van de weg staat. Ook raadt de ANWB aan om voor álle inzittenden een reflectiehesje in de auto te hebben. Maar wat zijn nu de regels in het buitenland?
Regels veiligheidsartikelen in de auto in het buitenland
Doordat het in Nederland niet verplicht is om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben, kun je dit nog wel eens vergeten als je naar het buitenland gaat. Daarom is het verstandig om even goed na te gaan wat de regels zijn in het buitenland.
In België en Frankrijk is het gebruik van een veiligheidsvest verplicht, maar wel alleen voor de bestuurder. In Duitsland is dan weer het bezit van een reflecterend hesje verplicht voor alle inzittenden, maar niet voor auto’s met een Nederlands kenteken. Voor o.a. Spanje, Italië, Luxemburg, Portugal en Tsjechië geldt dat alle inzittenden bij pech gebruik moeten maken van een reflecterend hesje. In Oostenrijk is alleen het bezit van gele hesjes verplicht, maar dan wel voor alle inzittenden. Eigenlijk is het dus altijd aan te raden om meerdere veiligheidshesjes in de auto te hebben.
Wat kun je allemaal in een pechtas kwijt?
Zoals hierboven al is besproken, zijn een aantal reflecterende hesjes goed om in de pechtas te hebben. Daarnaast wordt ook door de ANWB geadviseerd om er een gevarendriehoek in te hebben. Zo’n gevarendriehoek moet je zo’n 30 meter en goed in het zicht achter de auto plaatsen, zodat andere weggebruikers gewaarschuwd worden dat er een auto met pech staat. Voor alle zekerheid is een EHBO-doos ook nog een goede toevoeging voor een complete pechtas. Als laatste kun je er een reserve auto lampenset bij doen. Vaak kan een boete namelijk voorkomen worden als je de kapotte lamp direct kunt vervangen.
Pechtas personaliseren als aflevergeschenk
Met een gevulde pechtas is jouw klant goed voorbereid op iedere noodsituatie op de weg. Bied extra service door dit pakket mee te geven als aflevergeschenk. Je kunt er ook voor kiezen om de tassen te laten bedrukken met jouw bedrijfslogo voor een nog professioneler resultaat.